Reblog: Därför är tv-serier bra för ditt huvud

Jag skrev det här för ungefär 1,5 år sedan men på min gamla blogg så jag tycker att det är bra att göra en reblog på detta eftersom det är viktigt att lyfta fram de bra aspekters med tv-tittandet. Så här kommer ett inlägg på en anledning (såklart finns det flera) varför det är bra att titta på serier helt enkelt.

– – – –

Jag får då och då frågor hur jag hinner titta på så många serier. Dessa frågor irriterar mig alltid lite då det verkligen inte är det enda jag lägger ner min tid på här i livet. Såklart följer jag många serier annars skulle antagligen inte min blogg existera och eftersom det är mitt intresse så tycker jag om att skriva av mig om det och dela med mig till er. Jag tycker dock att det såklart är kul med era synpunkter  och även få höra vad ni gillar. Serier är verkligen en prioriteringsfråga men är viktigt att det läggs upp som ett intresse och inte ett beroende – lagom är bäst och kommer alltid att vara. Det gäller förstås vad du än har för intresse eller vad du kommer att börja intressera dig för i framtiden.

Men tänkt om jag kan säga att mitt och ditt intresse för tv inte är dåligt utan faktiskt väldigt bra, vad säger du då? 🙂 Förra året skrev nämligen Amanda Ellison en neuroforskare på Durham universitet i England en populärvetenskaplig text i the telegraph om att tv-serier faktiskt är bra för hjärnan av många anledningar. Det största exemplet var för att det är höjden av hjärngymnastik tack vare att du måste ta in beståndsdelar och sinnesintryck genom avancerad handling som drar sig över flera avsnitt (ibland även säsonger) och att följa med i huvudhandling vs sidospår som inträffar i de flesta tv-serierna. Ju mer du tittar ju vassare blir hjärnan så du kan titta med gott samvete. Dock vill jag återgå till det jag nämnde tidigare att du förstås bör göra detta i en lagom dos. Serier är underbart men varva det med annat också som att träffa folk, ta en promenad, ät lite mat, lyssna på musik och kanske även läsa lite ur en bra bok.

Amanda Ellison beskriver att processen tar sin början i den primära synbarken i nackloben som står för det första intrycket, nedre tinningloben identifierar objekt, fusiforma ansiktsområdet håller isär varje rollfigur, hippocampus kommer ihåg handling och detaljer. Wernickes område i vänstra hjärnhalvan jobbar med att förstå manus och handling medans den högra jobbar med att höra skådespelarnas röster och ljud som finns i bakgrunden samt musiken.

När det limbiska systemet stimuleras av det du tittar på triggas utsöndring av lyckohormonet serotonin, alltså belöningssignalssubstansen dopamin vilket också är nödvändigt för att sinnet ska bli skarpare. Det gäller dock att vi inte avbryts i vårt tittande genom att exempelvis twittra eller smsa för då är det som att vi får börja om igen ungefär :).

Visst är det skönt att höra att ditt intresse faktiskt kan vara till nytta för dig så nu till helgen kan du alltså med gott samvete titta på en serie du gillar, åtminstone några avsnitt. Kom ihåg att njuta ordentligt av helgen för det ska jag göra.

You may also like

6 kommentarer

  1. Jag tror att det bara är svårt för folk som inte har samma intresse. Jag kan bli sjukt irriterad när någon hävdar att de ”inte har tid att läsa” och man ba – gör det när du liks sitter på toaletten eller väntar på att riset ska koka klart eller whatever, haha, så jag förstår verkligen att det irriterar dig med sådana frågor <3

    Så himla fint och klokt du skriver om det, nu ska jag njuta av att kolla på Julie & Julia 😀

    1. Håller med om läsandet också (älskar att läsa) men det är nog sant som du säger 🙂 enklare att förstå när det är ens intresse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.