Gästinlägg: Starka kvinnor på vita duken

Jag heter Johanna Knöös och driver bloggen johannaknoos.se. I min blogg skriver jag främst om karriärstänk, tech och digitalisering men även om att våga ta för sig som kvinna. Jag jobbar just nu som dataingenjör på Boozt.com och som volontär på Pink Programming. I detta inlägget tänkte jag dela med mig av starka, kvinnliga karaktärer i serier och filmer som jag har blivit inspirerad av under åren.

Jessica Pearson – Suits

Jessica Pearson är intelligent, driven, skarp och varje drag hon gör är genomtänkt. Hon är en av grundarna och managing partner på den berömda advokatbyrån Pearson Specter. Jessica är framgångsrik, mäktig, lojal och skulle göra vad som helst för sina anställda. Under sig har hon två statusfixerade män, Harvey Specter och Louis Litt, som hon hanterar på ett fascinerande sätt. De båda männen har en otrolig respekt för henne!

Katniss Everdeen – The Hunger Games

Hyllade Katniss Everdeen har blivit utsedd till en av de främsta förebilderna för unga tjejer. Hon är en självständig, stark kvinna som inte låter någon trampa på hennes tår. Hon offrar sig själv, skyddar dem hon älskar och värderar rättvisa högt. Katniss är en helt vanlig tjej utan någon rikedom eller superkraft. Hennes styrkor är hennes skarpa sinne, hennes sympati och hennes pilbåge. Förutom det skulle kunna vara en av oss och jag tror att det är en av anledningarna till hennes genomslag.

Samantha, Carrie, Miranda och Charlotte – Sex and the city

SATC skulle jag vilja kalla för den första feministiska serien. Det var under sent 90-tal som vi för första gången fick se de fyra singeltjejerna på TV och under åren har serien fått både negativ kritik och fantastiska hyllningar. Det är fyra tjejer i 30-årsåldern som den större delen av tiden är singlar, tar plats, satsar på karriären, tar för sig av livet och är sexuellt frigjorda.  De tar ett kliv utanför normen och det tror jag har bidragit till en ökad jämställdhet i världen. SATC gav oss nya inspirationskällor och förebilder som vi aldrig tidigare hade stött på.

Jules Ostin – The Intern

Jules Ostin är grundare och VD för en snabbväxande och nystartad e-handel. E-handeln heter “About the fit” och på 18 månader har Jules lyckats med det ofattbara. Hon har fått “About a fit” att växa från en startup i köket till 220 anställda! I filmen får vi vi följa en annan konstruktion i hemmet. Jules man har sagt upp sig från sin högt uppsatta tjänst inom marknadsföring för att hon ska kunna satsa fullt ut på sin startup. Han är hemma med dottern, tar hand om hemmet och hjälper till med aktiviteter på förskolan. Vi får även se hur Jules handskas med kommentarer från andra mammor och hur hon kämpar med att vara en bra fru samtidigt som hon satsar på karriären.

Lisbeth Salander – Milleniumtrilogin

Lisbeth Salander har många gånger blivit kallad för “macho” men jag skulle vilja påstå att hon är en av de främsta kvinnliga förebilderna som vi har fått se på vita duken. Utan någon trygghet och ingen som backar upp henne väljer hon att ta fighten mot det svenska patriarkatet. Gång på gång överlistar hon de framgångsrika, mäktiga männen som gör allt de kan för att spärra in henne. Lisbeth har ett fotografiskt minne som är otroligt fascinerande och dessutom jobbar hon som hacker på ett säkerhetsföretag.

Gerda – The danish girl

Gerda och hennes man Einar är båda konstnärer som tillbringar mycket tid i måleriet. Gerda använder ofta Einar som modell för att personifiera kvinnor och under den tiden upptäcker Einar sitt kvinnliga jag. I filmen får vi följa en kärleksfull, stark och osjälvisk Gerda som hjälper sin man att genomföra en operation för att bli kvinna fullt ut kroppsligt. Det är en stark kärlekshistoria där vi får se sympati i dess renaste form och en kvinna som verkligen sätter sig själv i andra hand för en person som hon älskar.

You may also like

8 kommentarer

  1. Du skriver en bok just nu va?? Skulle inte du kunna göra något inlägg kring det? Med tips – hur du startar, hur du arbetar och så vidare. Vore jätte hjälpsamt! Försöker böra på en jag med om och om igen, men det går inget vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.