Esport når miljardnivåer och programutbudet har aldrig varit större

I år förväntas eSport omsätta en miljard dollar för första gången. Mängden tittare på tv och internet ökar kontinuerligt och det gör även program, filmer och nyheter som handlar om det nya fenomenet. Disney har gjort serier och i Sverige har legendariska HeatoN mött stjärnor i Mästarnas mästare. Industrin tar mark och antalet tittare slår nya rekord på löpande band.

source: Pixabay

ESport växer lavinartat – film & tv-kanaler inte enda alternativen

Mainstreammedia har försökt snappa upp trenden, men livestreamingtjänster som Twitch står fortfarande för över 40% av alla tittare. Spelbolag har inte varit sena med att haka på i utvecklingen, hos Mr Green finns det nyheter, odds och livestreaming på bland annat LoL, Dota2 och CS:GO. Hos spelbolagen online finns det streamade livevevent på eSport med fler än 250 miljoner tittare världen över och prispengarna från turneringarna uppgår till miljontals kronor. Det är fler människor som streamar gaming än som använder alla tjänster som Netflix, HBO online och SVT Play – tillsammans. Den generation som växt upp med TV-spel är inte rädda för att använda andra medium än traditionella kanaler, även om MTV var bland de första att uppmärksamma den nya disciplinen i deras TV-serie True Life på tidigt 2000-tal.

Modern Times Group (MTG) äger Dreamhack och är den största mediekoncernen när det handlar om eSport och Aftonbladet har en stor sektion som behandlar ämnet. Flaggskeppet ESL där det är sändningar dygnet runt ägs av dotterbolaget Turtle Entertainment som är världens största Sportsföretag. Det finns ett antal intressanta dokumentärer där tittare får följa med bakom kulisserna på en av de snabbast växande industrierna i världen.

Filmer om eSport

Legends Rising är en dokumentärserie i sex delar från 2015 där vi får följa med lika många spelare och historier som sträcker sig från när de blev professionella och hur deras vardag ser ut idag. DotA – an esports phenomenon tar oss med från begynnelsen av eSport online och den explosiva resan som genren gjort de senaste åren.

En film som fått blandad kritik är Noobz som lanserades 2012, en Hollywoodvariant av sportfilmer där vi får följa fiktiva spelare som flyttar till Gear of Wars-turneringen. Det är en friskt fläkt från den strida ström dokumentärer som regelbundet när marknaden och en klart sevärd komedi.

Ikoniska filmen Frag släpptes 2008 och var en av de första filmerna som behandlade professionell eSport. De möter bland annat legendariske Counter Strike-spelaren Fatal1ty och behandlar de mörka sidorna av den nya jätteindustrin.

Source: Pixabay

TV-serier & program om eSport

Det finns en del serier som handlar om livet runt, på och efter professionell gaming. Redbull eSport släppte This is eSports 2013 där tittare får följa med i den intressanta världen bakom den professionella sporten, med bland annat Dustin Bowder och David Kim. Idag finns det en mängd företag som erbjuder kvalitativa produktioner oavsett om det handlar om dokumentär, sport- eller tävlingsprogram.

ESPN har ett stort utbud av program som rör modern eSport, som League of Legends, Dota2 och CS:Go. Nyheter, livestreaming och diskussionsprogram utgör kärnan av utbudet, som står sig väl i en jämförelse med konkurrenter.

Disney gav sig in i leken på allvar 2017 då de släppte två TV-shower på Disney XD. ESL Brawlers var en tävling i Street Fighter där den bästa spelaren utsågs under de sex avsnitten. ESL Speedrunners gav en extra dimension till traditionell gaming, där snabbhet är av vikt och världsrekord står på spel.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.