Att skriva en bok

Jag fick för ett tag sedan frågan av Emelie om jag inte kunde skriva ett inlägg om min skrivarprocess eftersom jag försöker mig på att skriva en bok just nu. Vet att många av er som läser min blogg också tycker om att skriva och har säkert haft tankar på att också skriva en bok så här kommer ett bokskrivar-inlägg från mig.  Kommentera jättegärna med era skrivartips. Det behövs, det är en svårt process att skriva långt.

Som för många andra som vill skriva böcker kommer mitt intresse ifrån att jag tycker om att läsa. Uppväxt i en läsande familj så det vore nästan konstigt om jag inte också skulle ha fått den förmågan. När jag gick i högstadiet bodde jag nästa på biblioteket och gick dit  nästan varje dag efter skolan. I åttan var jag fast bestämd att jag ville bli författare men det är en process som är svår att komma igång med såklart. Det är jättesvårt att skriva, speciellt när det är så pass långt som en bok är. Nu, tio år senare så bestämde jag mig för att verkligen komma igång med bokskrivandet på riktigt så jag filade på en ide som jag verkligen trodde på och som jag själv skulle vilja läsa. Lite mer detaljer och tips kommer naturligtvis här under.

Hur jag kom igång

Antalet gånger jag har bestämt mig för att verkligen skriva är lång. Har skrivit kanske tio sidor flera gånger men sedan bara gett upp för att det inte har känts tillräckligt bra och jag har känt mig inspirationslös så vad var skillnaden nu? Jag gick efter några punkter när jag bestämde mig att ta tag i skrivandet en gång för alla, nämligen följande.

* Vad skulle jag själv vilja läsa om?
lite enklare om man föredrar en viss bokgenre eller så. Jag själv gillar exempelvis oftast böcker som tillhör young adult eller New adult. Fokus på psykisk ohälsa. Lgbt fokus. När det finns med en karaktär som är väldigt frispråkig, osv. Jag tar inte allt jag gillar och proppar in i en bok (även fast man kan göra det och lyckas) utan det jag känner att jag just nu verkligen vill skriva om.
* Vilka karaktärer skulle jag själv vilja läsa om? Det kanske låter självklart men för mig har det inte varit det. Det här är första gången jag verkligen satt mig ner och intresserat mig på riktigt. Jag har enskilda anteckningar om karaktärerna i fråga och detta har helt klart gjort det enklare att skriva.
*Läs böcker och inspireras Detta är viktigast av allt. LÄS MYCKET för annars är det helt enkelt svårt att skriva mycket.

Det går mycket tillbaka till ”skriv det du själv skulle vilja läsa om”. Rätt tillfälle till att skriva en bok kommer aldrig att komma så helt ärligt är det bara att bestämma sig och verkligen sätta sig ner för att göra en plan. Anteckna idéer på huvudhandlingen och karaktärer. Inspireras från böcker, filmer och människor du känner. Har alla fall funkat för mig.

Hur det ser ut när jag skriver (dvs min skrivprocess)

Jag har som sagt redan börjat skriva – har en ide och karaktärer men det är svåra är såklart fortfarande att skriva. Det är galet svårt att skriva långt men vad som har funkat ganska bra för mig är alla fall detta…

*Jag bestämmer dagen innan hur länge jag ska skriva. Jag brukar oftast tänka en timme (kan förlängas om jag har en bra skrivflow-dag). Jag tror verkligen inte på att folk inte har en timme över men ja om det skulle vara så – ta en kvart. Det är bättre att skriva lite än att inte skriva alls.
*Jag fick ett jättebra tips förutom som verkligen är den största anledningen till att jag fortfarande skriver på samma berättelse. Nämligen att fortsätta skriva. Ehm ja? Okej, såhär menar jag. I början av skrivandet är det bara jag som kan läsa det som skrivits och därför istället för att sitta läsa igenom och redigera det som jag skrivit innan så fortsätter jag att skriva. På så sätt kommer storyn fram. Detta var mitt absolut störta problem innan – jag läste, redigerade ville få det perfekt men vad är ens perfekt? det existerar inte. Ja, såklart måste man redigera sin text någon gång men lägg inte största fokuset på det, för det kan man göra sen. Lägg istället fokuset på att komma fram med berättelsen. Det har alla fall varit mitt störta hjälpmedel i hela skrivprocessen.

Sammanfattning för att komma igång med skrivandet = Bestäm dig!!! Skriv om det som du själv skulle vilja läsa om. Skriv om karaktärer och karaktärsdrag du gillar. Läs andras böcker och inspireras. Bestäm hur länge du ska skriva och skriv. Fokusera på att komma fram i din historia istället för att allt alltid ska vara helt perfekt.


Har ni några skrivartips till mig?

You may also like

Hej

3 kommentarer

  1. Jätteroligt inlägg att läsa, älskar det! Följer gärna din skrivarprocess 🙂 Känner igen mig i många av de hinder du beskrivit, själv hoppas jag en dag kunna skriva ett färdigt filmmanus. Det låter så enkelt när man pratar om det, det är ju bara att skriva, eller hur? Nej! Det är så mycket mer. Det är inte lätt, utan det är en lång process och det gäller att inte fastna för länge på ett och samma ställe. Kommer man inte vidare med ett problem så är det bara att släppa det för tillfället och fortsätta på resten. Och sedan, som du säger, gå tillbaka senare och läsa igenom allt. Helt plötsligt kanske det där problemet du satt fast på så länge, inte längre är ett problem utan passar perfekt in i berättelsen.

    Det är inte lätt att skriva en fullständig berättelse men det är oerhört roligt, och den där känslan av att faktiskt känna att man kommer vidare och sedan har skrivit något man verkligen är stolt över, den känslan är fantastisk. Önskar dig lycka till!

  2. vad roligt att läsa, och så kul att du skriver!
    Mitt bästa skrivtips är att göra storyboard med på pinterest och spellista på spotify

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.