7 bästa serierna om psykisk ohälsa

Det är maj vilket innebär att det är mental health awareness month så finns det något bättre tillfälle än nu att hylla serier som verkligen bör uppmärksammas för de sättet de har valt att berätta om psykisk ohälsa på? Nej, även om vi förstås alltid bör prata extra om de serier som visar upp psykisk ohälsa rätt. Vilka serier tycker ni har pratat om psykisk ohälsa på rätt sätt? 7 serier som jag tycker har gjort detta på ett äkta sätt utan att försköna är dessa guldkorn.

Crazy ex-girlfriend: En serie jag inte förväntade mig att bli så förälskad i som jag blev. Det finns många anledningar till varför jag tycker om Crazy ex-girlfriend så mycket men en stor anledning till varför är just på grund av hur de valt att berätta om psykisk ohälsa på ett sätt som känns äkta, varken överdrivet eller det minsta förskönat. Serien följer karaktären Rebecca som av en slump träffat hennes ex (som hon dejtade över en sommar när hon var 16) lite hastigt på gatan (i New york) och bestämmer sig för att säga upp sig från sitt jobb för att flytta dit han bor (i Cali), why not liksom? Rebecca får sin diagnos i tredje säsongen men det hintas en del om att hon inte mår så bra bra psykiskt redan från första säsongen. Tänker inte spoila vilken diagnos dock.

You’re the worst: Jag har aldrig sett en serie som visat upp psykisk ohälsa bättre än här och jag är tveksam på om någon annan serie kommer kunna överträffa vad de har lyckats med men det är okej, någon måste trotts allt vara bäst. Mycket i serien är därför också ett sådant mörker men såklart finns det många ljusa stunder som är så genialiskt underbara. Serien följer Gretchen och Jimmy, två personer som inte tror att äkta kärlek existerar men ändå börjar de dejta varandra. Gretchen lider av återkommande depressioner och Jimmy’s roomie Edgar av PTSD.

Please like me: På många sätt handlar please like me om psykisk ohälsa och på andra sätt så är det bara en liten del av serien som helhet. I vilket fall som helst har de alla fall lyckats bra med vad de vill åstadkomma där flera av karaktärerna mår psykiskt dåligt. Serien börjar med att vår kära huvudkaraktären Josh blir dumpad av sin flickvän efter att hon förklarat för honom att han är gay. Så livet fortsätter med dejtande och att spendera tid med sina vänner. PLM bör även alltid uppmärksammas pga mest relaterbara (för mig) kompisgänget i serievärlden.

Andi Mack: För bara några år sedan skulle jag aldrig ens kunna föreställa mig att ha med en serie som gått på Disney channel här men tiderna är nu plötsligt så annorlunda och nu kan jag det. Andi Mack som handlar om en tonåring som får reda på att personen hon alltid trott är hennes stora syster egentligen är hennes biologiska mamma. Serien diskuterar bland annat tonårsgraviditet, kultur, feminism, samhällsklasser, hbtq, dyskalkyli och psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa då en av seriens huvudkaraktärer lider av panikångest som visas upp på ett helt otroligt sätt.

Druck: En skam-rekame som tar upp psykisk ohälsa på ett helt annat sätt än vad skam gjorde. På ett sätt som nog inte är bättre gestaltat men på ett sätt jag kunde relatera till lite mer och därför får hamna på min lista här. Tredje säsongen av Druck följer karaktären Matteo, en vilsen individ med en hel del ångest. Nog aldrig känt mig så hemma i en scen som när Matteo får en ångestattack på en fest så vill ni förstå mig lite bättre, se Druck! + Säsong 2 har en väldigt bra panik attack-scen.

Bojack horseman: Serien som börjar som en komedi men utvecklas till en serie om ångest. Kan jag annat än älska detta underbara genidrag till serie? Nej, det låter högst osannolikt. De diskuterar psykisk ohälsa på ett sätt som känns äkta vilket också kan yttra sig väldigt olika beroende på vem man är som person. Så märklig grej att en animerad serie är en av de absolut bästa när det kommer till att prata om psykisk ohälsa.

Shameless: Det Shameless har gjort under åren har varit att diskutera många olika former av psykisk ohälsa men förstås mycket fokus på depression relaterat till beroende av alkohol och droger. Det man dock nog tänker mest på när det kommer till Shameless och psykisk ohälsa är antagligen fokuset på två i familjen och deras bipoläritet som de hanterar på väldigt olika sätt.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.