10 bästa avsnitten: Gilmore girls

Jag kollar igenom samtliga säsonger av Boy meets world just nu och tänkte idag att det är den ultimata serien att köra en ”10 bästa avsnitten” på men samtidigt varför inte köra det som en inläggs ide allmänt? Så det är vad jag kommer att göra, med alla favorit serier. Något önskemål på specifik serie? det enda som krävs är att jag ska ha sett samtliga säsonger av serien 😀 (ni kan se vilka under ”serier jag följer”). Jag tänkte börja med några enkla så först ut är Gilmore girls. GG är en av mina absoluta favorit serier så det är svårt att sätta mina favorit avsnitt i ordning men jag gör ett försök.

Vilket är ert favorit avsnitt i Gilmore girls?

1. They Shoot Gilmores, Don’t They? 3×07

Mitt självklara favoritavsnitt ur hela serien är dans-marathon avsnittet vilket jag har uppfattat genom åren är ett avsnitt som många har bland sina favoriter. Det finns många anledningar till varför jag älskar avsnittet men dels för att de är det bästa ”stars hallow evenemanget/tradition”-avsnittet och då finns det ändå väldigt många sådana avsnitt som dessutom nästan alla är väldigt bra. Det är något speciellt och fint över avsnitten när alla i hela samhället samlas på ett och samma ställe. Hela relationen mellan Lorelai och Rory är på sin topp i avsnittet plus att det är den riktiga början för Rory och Jess relation som jag alltid har shippat högt.

2. A-Tisket, A-Tasket 2×13
Det näst bästa avsnittet som också är ett ”stars hallow evenemanget/tradition”-avsnitt äger rum på ett event där man får buda på en matkorg och den som budar höst får gå på en dejt med korgägaren. Det kryllar inte av avsnitt där relationen mellan Rory/Jess och Lorelai/Luke får vara så pass central i samma avsnitt så jag älskar det jag får. Och kanske att jag älskar det ännu mer därför, vem vet.

3. Last Week Fights, This Week Tights 4×21
Det äger rum några bröllop genom seriens gång men Liz & T.J’s är mitt favorit (ganska otippat egentligen). Jättefint upplägg på allt och trotts någon annans bröllop så är det väldigt centrerat på Luke och Lorelai. Också kanske den finaste scenen mellan Jess & Luke, älskar som ni kanske vet deras relation men den är verkligen som allra finast när de är öppna med varandra och visar att de bryr sig om varandra (deras scener tyckte jag var bäst i revival också). Bästa citatet yttrat i en tv-serie någonsin kan kanske vara när Luke säger till Lorelai ”I can be a movie guy. You like movies” dör av kärlek varje gång! Också tips på raggnings-replik, skulle funkat på mig alla fall.

4. Lorelai’s Graduation Day 2×21
New york, New york. Det här avsnittet är så bra dels för miljöbytet när Rory åker till New york och är vilsen och med en Jess som känns lite mer självsäker i sin hemstad än vad han nog någonsin gjorde i Stars hollow (på gott och ont kanske). Plus Lorelai’s skolavslutning är sååå fin. Är man själv inte helt utbildad än så är det så inspirerande att se att det finns många vuxna (30+) som faktiskt väljer att göra det efter 30. Not too late after all. Rory har en lång dialog här (kan nog vara hennes längta i hela serien) som är så bra skådespelat.

5. The Bracebridge Dinner 2×10
Det här avsnittet är vintrigt och mysigt. Nästan alla karaktärer samlas under samma tak för en middag och får sedan dessutom åka häst och vagn. Får ni inte bara julkänsla av att höra det? det får jag. Har några scener som är väldigt Rory/Jess och Luke/Lorelai centrerade så det klagas inte direkt. Minns jag rätt så är det här även första avsnittet där likheterna mellan Luke och Jess är slående (& mer likt blir det förstås).

6. Those Are Strings, Pinocchio 3×22
Rory’s skolavslutning från high school! Det här avsnittet är fint och en så stor hyllning till hela Rory och Lorelais mor-dotter relation. En stor hyllning till det fina med hela serien skulle man kunna säga. Ett avsnitt som är enkelt att gilla och lätt att gråta till.

7. The Lorelais’ First Day at Yale 4×02
Jag har svårt att sätta ord på det här avsnittet men har alltid älskat det. Hela upplägget med att Rory flyttar iväg för att gå på College gör att serien från här blir så uppdelat. Såklart har de haft enskilda handlingar innan men det blir lite tydligare nu när de inte längre bor tillsammans. Avsnittet är väldigt fokuserat på nytt, hur man tar in allting nytt – den bra sidan och den sidan som är jobbig att hantera.

8. Raincoats and Recipes 4×22
Enligt mig seriens bästa säsongsavslutning. Invigning av Lorelai & Sookie’s egna inn där de har bjudit in massa folk. En trend i det här inlägget är att jag tydligen gillar avsnitt där alla samlas under ett och samma tak i stort sett (var helt ovetande om detta innan helt ärligt). Riktiga början för Lorelai och Luke <3! Första avsnittet (i stort sett alla fall) där Rory börjar göra lite dåliga val. Vet att många inte gillar detaljen hon gör i det här avsnittet men jag tycker personligen att det känns ganska realistiskt att alla når botten någon gång för att sedan ta sig upp. Sedan kanske hon faller igen visserligen men det är en annan diskussion.

9. The Road Trip to Harvard 2×04
Ett road trip avsnitt behövs i alla serier och såklart även i Gilmore girls. Det här avsnittet är väldigt mysigt och följer Lorelai och Rory på en road trip efter att Lorelai avbrutit sin förlovning med Max.

10. Girls in Bikinis, Boys Doin’ the Twist 4×17
Jag tror att jag älskar det här avsnittet så mycket för att det är så out of charachter för hela serien (out of show?). Avsnittet handlar om att Rory och Paris följer med några andra i deras skola på spring break i Florida. Dit folk åker för att festa, så de känner sig kanske lite felplacerade. Varför jag älskar deras vänskap är i stort sett det här avsnittet – olika men har ändå mycket gemensamt så att de blir perfekta tillsammans.

Dessa avsnitt är också givna men hamnar precis under topp 10:  There’s the Rub (2×16), I Can’t Get Started (2×22) A Deep Fried Korean Thanksgiving (3×09), Swan song (3×14), Luke Can See Her Face (4×20), Written in the Stars (5×03), We Got Us a Pippi Virgin (5×05), You Jump, I Jump, Jack (5×07), Wedding Bell Blues (5×13), Friday Night’s Alright for Fighting (6×13).

 

You may also like

3 kommentarer

  1. Är det bara jag som har känslan att Jess satt i den där parken varje dag och hoppades på att just Rory skulle dyka upp där en dag? 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.