Samhällsklasser i serier

Veckans tema är tillbaka! Tillsammans med mig, Sara, Elsa, Emelie och Karin i vanlig ordning. Eftersom vi just nu befinner oss i valtider så tänkte vi ha temat därefter och inrikta oss lite på politik veckan till ära. Jag tänkte såklart göra en liten twist och fokusera mitt inlägg på olika samhällsklasser som äger rum i olika serier idag. Själv är jag uppväxt med en ensamstående mamma till stora delar av min uppväxt så det finns något så relaterbart över serier som handlar om arbetarklassen eller den vanliga hederliga medelklassen.

Har ni röstat än? jag gjorde det i Lördags

Arbetarklass👩‍🔧:  Det är inte så mycket att fundera på när det handlar om en serie som följer karaktärer inom arbetarklassen för det är ganska tydligt. Det handlar mycket om pengar av anledning att de inte har så mycket av det. Man får jobba lite hårdare för att ta sig runt och följer relativt ofta karaktärer som oftast haft sämre förutsättningar till att utbilda sig. De jobbar för att tjäna pengar så att de utanför jobbet kan ha ett liv. Det är såklart möjligt att jobba sig upp på sin arbetsplats och det finns det också exempel på i serievärlden. Bra exempel på arbetsklass serier är Shameless, Roseanne, Superstore, 2 Broke Girl och How to make it in America. Bra exempel på enskilda karaktärer är bl.a. Lorelai i Gilmore girls och Karen från One tree hill.

Medelklass👨‍🏫: Det är kanske lite svårare när det kommer till just medelklass för just pengar är aldrig så fokuserat. De är verkligen inte rika men klarar sig utan problem. Det finns perioder i livet där pengar kan vara ett problem men det brukar lösa sig ganska snabbt. Väldigt många serier befinner sig just här men skulle väl säga att typiska serier är serier med fokus på familjen. Bra exempel är Parenthood, The Fosters och The middle.

Övre medelklass🍷: Den övre medelklassen har det bra ställt och har bra jobb. Är vanligtvis ganska högutbildade och gillar sina jobb. Trotts att de har det bra ställt och pengar är väldigt sällan ett problem så ligger det snäppet under att anses som rika människor. Bra exempel här är Black-ish, Modern Family och Big bang theory. Dan i One tree hill känns som en typisk övre medelklass karaktär.

Överklass🍾: Pengar vad är det? Här bor vi i lyxvåningar eller väldigt stora hus. En stor fest? Ja, de har vi ofta ute på utegården som är 300kvm. Personal som serverar på en vanlig fest är standard. Om vi har en pol? vadå finns det folk som inte har det? Bra exempel på serier här är The OC, Billions, Arrested development och Gossip girls.

Kungligt👑: De bor ju ändå i ett slott så lite finare lite bättre, eller hur var det? Bra exempel här är The crown och Downton abbey.

You may also like

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.