10 anledningar till att se Andi Mack

Nu kör vi dvs jag, Elsa, Emelie, Karin, Sara och Lena (welcome you) igång med temaveckorna igen och kommer i år att köra på inlägg varannan vecka. Den här veckan är veckans tema ’Disney favoriter’ och det är ju ett väldigt brett ämne som man kan diskutera hej vilt allt från favoritfilmer till ens favorit budskap i filmerna men jag tänkte skriva om något helt annat nämligen en serie som jag tycker väldigt mycket om och som jag såklart inte vill att ni ska gå minste om nämligen Andi Mack. Ni kommer kunna se serien (3 säsonger) på Disney+ när tjänsten lanseras för oss här i Sverige. För mig har Andi Mack varit speciell för att det faktiskt är en serie som tagit upp många viktiga ämnen under seriens gång så låt mig presentera 10 anledning till varför många fler bör checka in serien.

1. Tonårsgraviditet är ett av seriens huvudämnen.

Serien handlar kortfattat om en tjej som precis blivit tonåring och som i samma veva som detta får reda på att personen hon trott är hennes storasyster egentligen är hennes mamma. Tonårsgraviditet är naturligtvis därför ett stort ämne i serien då Andi’s mamma fick henne när hon var väldigt ung och i stort sätt inte varit redo att ta sitt ansvar fören nu.

2. Presenterades som det mest vuxna serien någonsin på Disney channel innan den hade premiär.

Största anledningen till att jag ens ville kolla in Andi Mack låg mycket i att de presenterade serien som den vuxnaste serien på deras kanal någonsin och det stämmer. Kan överlag tycka att freeform vore en bättre kanal i längden då det dessutom är en dramaserie och inte en komedi.

3. De vuxna får ha en riktigt handling.

I många ungdomsserier existerar såklart huvudkaraktärernas föräldrar men agerar ofta som mindre roller men jag har alltid gillat när föräldrarna faktiskt får spela nästan lika viktiga roller som sina barn som i OC exempelvis. I Andi Mack är en återkommande handling relationen mellan Bex (Andis mamma) och hennes mamma som bjuder på en av seriens absolut finaste relationer.

4. Huvudkaraktär från Asien.

Andi är halvasiat (mamma med rötter från Kina & amerikansk pappa) vilket gör henne till den första huvudrollen från Asien i en serie på Disney channel och en av de första allmänt i amerikans tv. Serien har bland annat uppmärksamt detta med ett avsnitt där de firat det kinesiska nyåret.

5. Karaktärer från olika kulturer.

Förutom Andi så kommer de andra karaktärerna från lite olika kulturer. Den mest uppmärksammade är Cyrus som är judisk. Jag hade inte så bra koll på judendomen innan Andi Mack då det enda man egentligen har fått se från andra serier är hanukkah och bar Mitzva men här visas själva kulturen upp på ett sätt jag aldrig sett tidigare vilket varit fint att se.

6. HBTQ-fokus.

Tror jag bara har nämnt Andi Mack här på bloggen tidigare på grund av vad serien (i media) blivit mest omtalad för; deras hbtq-fokus då en av huvudkaraktärerna är gay vilket såklart är första gången i en serie på Disney channel. Det mest banbrytande (för DC) gällande detta är en viss händelse i säsong 3.

7. Diskuterar psykisk ohälsa.

Min favorit stoyline i hela serien är förmodligen att det är en karaktär som lider av återkommande panikattacker vilket de visar upp på ett verklighetstroget sett.

8. Dyskalkyli.

När man har väldigt svårt för att läsa och skriva så har man dyslexi vilket är något som det känns som det flesta har någorlunda koll på vad är för något men dyskalkyli känns sällan lika uppmärksammat dvs när svårigheterna är siffror istället för bokstäver. I Andi Mack visar det sig att TJ har dyskalkyli.

9. Diskuterar ekonomiska problem.

Pengar är ett ganska stort tema i serien då det är något som vissa av dem inte har speciellt mycket av så mycket av och jag gillar verkligen hur de berättar det. Det känns aldrig överdrivet utan snarare realistiskt och hur man på bästa sätt kan hantera det.

10. En feministisk serie.

Serien är överlag väldigt feministiskt tonad där karaktärerna verkligen vågar stå upp för sig själva och säga till när de tycker att saker och ting är fel. Jag tror att det är det som från början fick mig så dragen till Andi Mack även fast det inte enbart vart det som fick mig att börja älska serie på den nivå jag gör idag.

You may also like

2 kommentarer

  1. Tyvärr så finns inte serien på Disney+ i Sverige, kontaktade Disney+ support igår och enligt dem ser det ut precis som om den serien har kontrakt med en annan streamingtjänst. Som ett stort Disney-fan så har jag sett en del Disney serier på Viaplay, men aldrig denna, vilket för mig låter som om det rör sig om homofobi, med tanke på att serien försvann spårlöst från Disney Channel och hemsidan ett par veckor efter att den karaktär du nämner kom ut som gay.

    1. Så synd att den inte finns på Disney+. Tyvärr förvånar det inte mig heller direkt om det handlar om just homofobi vilket är väldigt synd 🙁 (det är liksom 2020).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.