Something like summer (2017) + bok vs film

I Maj såg jag en trailer för filmen Something like summer. Den gjorde mig egentligen inte helt såld men jag tyckte att själva handlingen verkade intressant vilket gjorde att jag trodde att boken nog skulle vara bättre så jag beställde hem den. Boken blev dock inte läst fören nu i helgen och herregud vad bra den var. Boken finns att köpa HÄR! (adlink)

Boken följer karaktären Ben, en 17-åring som är öppet gay men kärlekslös tills han en dag råkar se Tim som är nyinflyttad till staden. En olyckshändelse (som egentligen inte är en olycka) gör att deras vägar möts och de börjar spendera tid tillsammans vilket är början på deras kärlekshistoria trotts att Tim påstår att han är straight. Boken utspelar sig sedan under 12 år.

Jag gillar överlag kärlekshistorier som är lite invecklade vilket det ofta är när det handlar om lgbt/hbtq-par, åtminstone när de fortfarande är tonåringar. Någon av dem är oftast fortfarande osäker över sin sexualitet och vågar inte komma ut på grund av hur samhället ser ut eller hur deras föräldrar skulle ta det. Det var därför väldigt skönt att se att huvudrollen var väldigt säker över vem han var i den frågan och även hade varit det länge. Det svåra blev mer hur han då skulle anpassa sig till att bli kär i en person som var mycket osäkrare till detta och dessutom hade föräldrar som med största sannolikhet inte skulle acceptera honom när han valde att komma ut. Tim hade en karaktärs-typ jag ofta kan ha svårt för – i stort sett en liten skit som kan bete sig som en skit för att han har dåliga föräldrar ungefär. Jag tyckte dock att det ibland verkligen gick att se igenom honom och stundvis se att han verkligen hade ett hjärta men var lite osäker. Detta gjorde att jag ändå alltid tyckte om honom som karaktär och sedan när han blev vuxen så hade han verkligen växt som människa och var väldigt fin. Ben gillade jag från start och han kändes som en bra huvudkaraktär. Han gjorde aldrig något som jag störde mig på vilket ändå är ovanligt = jag stör mig på det mesta. Allison som var Ben’s bästa vän gillade jag och hon hade en bra sidostory, samt hans familj var helt okej. Jag hade lite svårt för Jace, förstår om många gillar honom då han verkligen är en bra person och allt de där men jag var för intresserad av Tim vid de här laget så orkade inte riktigt engagera mig i en ny relation. En väldigt bra bok alla fall som var ett nöje att läsa, rekommenderar den verkligen. Jag planerar även att läsa boken Something like winter (adlink) ganska snart vilket är berättat från Tims perspektiv plus att den sträcker sig lite längre fram vad jag förstått. Alla fall efter att ha läst denna fina bok så var jag väldigt sugen på att se filmen så I did.


Mitt betyg till boken: 8/10
Mitt betyg till filmen: 6/10

Så hur var filmen? den var bra på det sättet att de mesta var väldigt likt boken. Skådespelarna kändes väldigt rätt i sina roller, Tim såg exempelvis ut exakt som jag hade föreställt mig. I stort sett alla scener som jag tycker känns viktiga från boken var med och helheten var bra. Gillade Jace mer i filmen än i boken av någon märklig anledning men still team Tim om man säger så. Tyckte Ben var jobbigare i filmen än vad han är i boken. Det jag tyckte lite mindre om och som jag tyckte kändes rätt onödigt att de var tvungna att plocka in var sång-delen. När han sjöng på planet ville jag avlida på riktigt (jag skulle ha gjort slut) = detta händer inte i boken, hans karaktär skulle aldrig göra det plus att det är så orealistiskt.

Jag hade gärna sett en scen nära slutet (innan Tim’s utställning, rätt precis innan Jace dött) när de träffas efter Bens föreställning. I boken är det en ganska avgörande detalj till att de verkligen verkar ha så mycket känslor för varandra fortfarande även fast de då hade gått lång tid sedan sist och även trotts allt som hänt. Det gör det mycket mer trovärdigt sedan att de kommer att sluta upp tillsammans för mer anledningar än att Jace inte är i bilden längre. Filmslutet tyckte jag var lite tvärt, så där kändes det som stor fördel att faktiskt ha läst boken så jag vet att de är lite mer to the story om man säger så. Rekommenderar främst boken men filmen var helt okej också.

You may also like

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.