Misery (1990)

Inlägget är ett samarbete med C more.


Handling: En författare skör av vägen mitt i ett snöoväder. Hans räddning blir Annie Wilkes som är hans största fan men vad som börjar som en räddning blir snart hans värsta mardröm.
Betyg: ★★★★ / 5

Börjar känna mig ganska så trygg i mina mini-recensioner som jag kört med ett tag nu men ibland händerna att man ser vissa filmer som bara behöver lite mer uppmärksamhet än så. Vissa filmer behöver mer än bara några få ord kastade till sig. Ibland kan det gälla en biofilm men ibland vilket det i detta fall gäller så kan det handla om en klassiker. Misery är en filmatisering på Stephen kings bok med samma namn. Jag har en bra relation till King då jag läst flera av hans böcker och sett nästan alla hans filmatiseringar. Vissa av filmatiseringarna är filmer som är lite halvbra helt ärligt men som ändå har en lättkollad ton medans några av filmatiseringarna har blivit otroligt bra filmer. Misery är en av de sistnämda, herregud vad jag tyckte om denna film samtidigt som den skrämde skiten ur mig i stort sett.

Jag har inte läst boken (har den här hemma dock) och jag är nu i efterhand faktiskt intresserad av hur den är uppbyggd och vad som kanske skiljer boken och filmen. Kathy Bates var verkligen helt enastående i rollen som Annie Wilkes. Wow, vilket skådespel. Hon lyckades verkligen leverera en otroligt skrämmande karaktär, vet knappt om jag sett något liknande innan. Det är så läskigt med just den här typen av onda karaktärer när det egentligen bara handlar om att de är något psykisk tillstånd som gör dem helt galna. Jag tror det är därför jag alltid varit totalt vettskrämd av Norman från Bates motel också.

”HE DID’NT GET OUT OF THE COCK – A – DOODIE CAR!”

James Caan var också riktigt grym i sin roll som författaren Paul Sheldon. Övriga skådespelare var helt okej men de hade också mindre roller så de fick inte direkt prestera på samma nivå även fast de hade velat. Tyckte ändå om Richard Farnsworth’s karaktär Buster väldigt mycket, hans spelade den lilla stadens polis. Ett vanligt tema när det kommer till King är ganska ensliga hus. Svårt för folk att vandra förbi just där när allt utspelar sig i ett ensligt hus liksom. Den lilla skillnaden på just Misery än mot exempelvis the Shining och Gerald’s game är att det nu rör sig om att en känd person verkar ha försvunnit och därför är det också något mer fokus på själva sökandet.

När det handlar om filmatiseringar av Stephen’s böcker så kommer aldrig någonting någonsin kunna mäta sig med the shining i mina ögon men här har vi alla fall en klart tvåa. Allmänt bra film där både handlingen fångar intresse samtidigt som skräckdelen är en fullpott. Har ni inte sett filmen så rekommenderar jag er verkligen att göra det. Den finns på C more. Och ja, jusste Just nu kan du få en gratis månad bara tack vare att du är läsare av min blogg. För att få en gratis månad, tryck HÄR!

You may also like

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.