Mina bästa spelfilmer

Datorspel som baseras på filmer brukar bli helt Okej. Motsatsen är däremot inte samma sak. Det har gjorts flera försök att göra film på kända spel och resultatet har minst sagt varit varierande. Eller rent ut sagt, det har sällan blivit bra. Vissa av dessa filmer har visserligen blivit kultförklarade och trots att de har pinsamma manus och en alldeles för liten budget kan det vara ganska underhållande. Men några datorspelsfilmer har faktiskt blivit riktigt bra och två av mina favoriter har utvecklats till längre filmserier.

Resident Evil-filmerna
Paul W.S. Andersons serie är en av de mest inkomstbringande spelfilmerna. Hans fru Milla Jovovich spelar den hämndlystna Alice, som är en av de första kvinnliga antihjältarna. Hon vill både få veta vem hon är och slå ut The Umbrella Corporation, som har spridit ut ett virus som har gjort nästan hela mänskligheten till zombies och Alice letar efter botemedlet. Skräckspelet var en succé och filmerna likaså, även om de fick varierande recensioner. De första filmerna fick bäst kritik, medan den sista filmen från 2016 fick sisådär recensioner.  

(”Resident Evil 3” (CC BY 2.0) av gracewells533.)

Lara Croft-filmerna
Lara Croft var en karaktär som verkligen satte kvinnliga huvudrollsinnehavare på datorspelsscenen. I spelen är hon orädd och stark, samtidigt som hon är smart och äventyrslysten. Spelet resulterade i två filmer med Angelina Jolie i huvudrollen, vilket var ett bra val. Den första filmen är underhållande och händelserik och handlar om hur Croft jagas av den hemliga gruppen Illuminati för att hennes pappa lämnade henne en nyckel som kan ändra tiden. Förra året kom en fristående Lara Croft-film med Alicia Vikander i huvudrollen. Filmen var i sann Tomb Raider-anda, men med en helt annan porträttering av huvudkaraktären. 

(”Angelina Jolie (20)” (CC BY-SA 2.0) av Marco Antonio RC.)

Trots att spelfilmerna sälla slår igenom fortsätter filmbranschen att göra film baserade på spel. Bland annat kommer The Angry Birds Moive 2 under 2019 och man har meddelat att man vill göra film på Metro-serien och Far Cry.

Bättre tvärtom
Det har gått mycket bättre att göra spel på film. Vi människor tycker om saker som är familjära och gillade vi en film eller serie är det troligt att vi spelar det tillhörande spelet. Det finns mängder med spel på nätet som är baserade på både musikaler, tv-serier och filmer. Spelutvecklarna NetEnt och Micrograming samarbetar med företag som DC Comics, Universal och 20th Century Fox och har tagit fram spelautomater med teman som Fantomen på Operan, Jurassic Park, Game of Thrones och Battlestar Galatctica. De har till och med gjort enklare spel av speltitlar som Lara Croft och Hitman, som lika väl kan spelas i mobilen som datorn. I skrivande stund arbetar den svenska spelstuidon Massive Entertainment på en helt ny spelserie baserad på Avatar och Respawn Entertainment kommer att släppa ett nytt Star Wars-spel till jul. Samtidigt har EA Games sagt att ytterligare Star Wars-spel är under tidig utveckling.

Huruvida man föredrar spelen eller filmerna är en smaksak. Visst finns det avsevärt mycket bättre filmproduktioner, men har man inget att göra och gillade man spelet kan man lika gärna se den tillhörande filmen.You may also like

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.