7 bästa filmerna om psykisk ohälsa

A Beautiful Mind (schizofreni): baserat på en sann historia om matematikern John Nash liv. I huvudrollen i filmen från 2001 kan vi se Russell Crowe spela John Nash och då bland annat fördjupa oss i hans schizofrena upplevelser från hans college år och vi får sedan följa honom under flera år. En helt fantastisk film som vann 4 Oscars. Filmen finns för närvarande inte på någon stremintjänst men går att hyra.

Girl, Interrupted (depression, borderline, anorexi, bulimi): även denna film är baserat på en sann berättelse och bygger på Susanna Kaysen’s självbiografi från 1993. Filmen från 1999 följer Susanna (spelad av Winona Ryder) som efter att ha överdoserat med värktabletter och vodka blir tvungen att checka in på ett behandlingshem där hon får en borderline diagnos. Eftersom filmen utspelar sig på ett behandlingshem så får vi följa några olika karaktärer med olika diagnoser. Filmen vann en Oscar vilket var för bästa bi-roll som spelades av Angelina Jolie. Finns att se på Netflix.

It’s Kind of a Funny Story (depression, ångest): En feel-good film samtidigt som den känns äkta, till stor del baserad på en sann berättelse. Filmen från 2010 är baserat på Ned Vizzini’s bok med samma namn från 2006 och följer Craig, en tonåring som frivilligt bestämmer sig för att checka in på psykiatrin på sjukhuset i staden där han bor efter att ha varit nära på att ta självmord. Filmen finns inte på någon stremintjänst för tillfället men finns däremot att hyra.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (depression): Psykisk ohälsa är inte direkt det centrala temat i filmen, inte på ett sätt att de pratar om det alla fall men huvudkaraktärerna är ganska uppenbart deprimerade genom hela filmen. Filmen från 2004 följer paret Joel (spelad av Jim Carrey) och Clementine (spelad av Kate Winslet). Efter ett bråk så bestämmer sig Clem för att kontakta ett företag som kan hjälpa henne att ta bort alla minnen från deras förhållande. När Joel får reda på detta blir han sårad och bestämmer sig därför själv för att också kontakta samma företag. Filmen finns på Netflix.

Starving in Suburbia (anorexi): en film jag avråder folk att se om man för närvarande har ätstörnings relaterade problem då den möjligtvis kan trigga lite men samtidigt känns den viktigt, välgjord och verklighetstrogen. Filmen från 2014 följer 17-åriga Hannah vars högsta prioritet i livet är dansen. En dag snubblar hon förbi en hemsida som förespråkar ’thinspiration’ vilket kommer leda henne in i anorexin’s värld. Finns för närvarande inte på någon stemingtjänst.

Love & Mercy (schizofreni, bipolär): baserat på den sanna berättelsen om Brian Wilson från the Beach Boys. Filmen från 2014 fördjupar sig främst i Brian’s schizofreni och hur han blir drogad i flera år av sin terapeut. En bra film men väldigt sorglig historia. Filmen finns inte att streama på någon stremintjänst men finns att hyra.

Lars and the real girl (schizofreni): filmen från 2007 som blev nominerad till en Oscar och en golden globe handlar om Lars som inleder en relation med en sexdocka i tron om att hon är verklig. Detta får förstås hans familj att ifrågasätta hur han egentligen mår psykiskt. Filmen finns inte att se på någon stremingtjänst för närvarande.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.